Ağız Kokusu ve Beslenme Önerileri
Ağız kokusunun bastırılmasında, natürel öneriler.
Ağız kokusu sadece kozmetik bir şikayet olmayıp, pek çok hastalığın habercisi niteliğindedir. Ağızdaki kötü kokunun nedeni artmış mikroplar kaynaklıdır ki en yaygın olarak saptanan mikroplar ise; mayalar ve candidadır.
Kötü ağız kokusunun fark etmeniz durumunda mutlaka bir diş ve diş eti kontrolünden geçmeniz önemli. Diş ve diş eti kaynaklı bir bakteriyel artışın (çürüklerin) olamadığı durumlarda; ağızdaki diğer mikrop artışları araştırılmalıdır. Kötü kokunun nedeni, ağızdaki mikroplar tarafından üretilen volatile sülfür yapılardır. Mikrop sayısı arttıkça ortaya çıkan sülfürlü yapı da artar ve koku baskın hale gelir.
Ağız kokusu; dişler düzenli fırçalanmadığında, kötü beslenmede, dişlerde çürük varsa, sigara kullanımında, ağızdaki bakteriyel ve fungal enfeksiyonlarda ve bazı hastalıklarda (karaciğer hastalıkları veya diyabet gibi) ortaya çıkabilir.
Ağız kokusu varlığında;
-Soğan, sarımsak, tahıllar, trans yağdan zengin kızarmış veya paketli ürünler, şeker ve şekerli endüstriyel ürünler, yapışkan şekerli yiyecekler ve aromalı gazlı içecekler beslenmeden çıkarılmalıdır.
-Hindistan cevizi yağı gibi anti bakteriyel ve fungal fonksiyonel yağlar sık tüketilmelidir. Ayrıca bu yağlarla gargara yapılması önerilir.
-Ağız içi probiyotikler kullanılabilir.
-İçeriğindeki fitokimyasallar, antimikrobiyal ve antioksidan partiküller nedeniyle limon da ağız kokusunun bastırılmasına yardımcıdır. Limon dilimlerini gün içerisinde emebilir veya ağızınıza limon suyu damlatabilirsiniz.
-Yeterli su içtiğinizden emin olun.
-Sabahları aç karna 2 yemek kaşığı elma sirkesi için. Mide asit yetersizliği durumunda da yine ağız kokusu oluşabilir.