Alüminyum Zehirlenmesi

Alüminyum Zehirlenmesi

Terlersen Alüminyumdan Kurtulursun !

Sizlerle okuduğum ve çok etkilendiğim bir makaleyi paylaşacağım Alüminyum Zehirlenmesi ve Nörodejeneratif (Alzheimer,parkinson vb) hastalıklardaki rolü Hande SİPAHİ, Şaziye Sezin PALABIYIK, Serkan BALCI ve Gönül ŞAHİN nin ortak kaleme aldıkları bir makale.
 
Alüminyum oksijen ve silikondan sonra yeryüzünde en fazla bulunan üçüncü elementtir. Endüstride paketleme, inşaat, elektrik aletleri ve içecek ve yiyecek kutuları gibi birçok farklı ürünün yapımında kullanılan Al bileşikleri gıda katkı maddesi olarak da kullanılmaktadır.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından; Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği; ekinde gıda katkı maddesi olarak kullanımına izin verilen miktarlar belirtilmiştir. Al gıdalara özellikle ilave edildiği durumlar dışında, kontaminasyon olarak da bulunmaktadır.
 
Ayrıca gıdaların paketlenmesinde Al folyo kullanılması, gıdaların yüksek ısıda folyoda pişirilmesi de gıdaların Al içeriğini arttırmaktadır. Ancak gıda zincirindeki Al miktarı, antiasitler,mide koruyucuları ve analjezikler gibi ilaçlarda kullanılan miktarıyla kıyaslandığında oldukça azdır. Ve Alüminyum hidroksit antiasitlerin ve mide koruyucuların büyük kısmında da kullanılmaktadır. Akciğer, kemik ve santral sinir sistemi ana hedef organlardır.
 
Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, Huntington hastalığı gibi dünyada milyonlarca insanı etkileyen ve henüz kesin bir çözüm bulunamayan nörodejeneratif hastalıklarda beyin nöronlarının oksidatif strese aşırı duyarlı olduğunu; deney hayvanlarında yapılan çalışmalar Al; un nörotoksik olduğunu, kan-beyin bariyerinin geçirgenliğini arttırdığını ve beyinde pek çok önemli enzimi inhibe ettiğini göstermiştir. Demansın belirgin olarak gözlenmediği diyaliz hastalarında da kan Al konsantrasyonları oldukça yüksek bulunmuştur. Ayrıca Al başta olmak üzere bazı toksik metaller düzeylerinde otistik çocuklarda sağlıklı çocuklara göre artış gözlenmiştir.
 
Makale burda bitiyor bu kadar yaygın kullanılan Alüminyum kullanımına dikkat çekiyor ve farkındalık yaratıyor.Kendilerine verdikleri emekten dolayı teşekkür ederim. Bu kadar rahat alınan alüminyumu ki özellikle kahve ve süt kutularında,işlenmiş paket gıdalarda,yiyecek ve içecek kutularında, teneke kutu içkilerde,deodorantlarda,kozmetik havada,aşılarda ve antiasitlerde.......liste çok kabarık....,
 
Endokrin bozucu yolu açıp yağ düğmesini stimule ediyor diyebiliriz. Psikonöroimmunoloji eğitimi alırken alüminyumu idrar ve gaita yoluyla vücuttan atılımı çok az iken gerçek atılımını ter ile sağlayabiliyoruz. Evet yanlış duymadınız TER !!!!
 
Eforlu bir spor sonrası ter atma yada 2-3 seanslı bir sauna kürü bizi bu her şekle kolay giren metalden koruyacaktır.Sağlıkla...
 
Yeşim Temel Özcan
Diyetisyen/GAPS practitioner

 

Evde Uygulayabileceğiniz Pratik Tariflerim