Yaşamın ilk yılları vücudumuzdaki bakteri çeşitliliği ve gelişimi için çok kıymetlidir. Vücudumuzdaki bakterilerin büyük bir çoğunluğu bağırsaklarımızda yaşar ve bu bakterilerin çeşitliliği her bireyde parmak izimiz gibi; kişiye özeldir.
Sağlığımız için son derece önemli etkileri olan bu mikrobiyal çeşitlilik yaşamımızın ilk yıllarında yanlış gelişirse; çocukların metabolizmasında ve gelecek yıllarda karşılaşacakları hastalıkların gelişiminde olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Bu olumsuzlukları engellemek, sağlıklı ve dengeli bir bağırsak florası geliştirebilmek için;
- Herhangi bir sezeryan zorunluluğu yoksa; normal doğum tercih edilmeli. Bebeğin maruz kaldığı ilk bakteriler annenin doğum kanalında bulunmaktadır ve bebeğin bu mikroorganizmalarla tanışması oldukça önemlidir.
- Anne sütü; hem içeriği hem de annenin meme ucunda bulunan bakterilerin vücuda tanıtılması için, mikrobiyal floranın gelişmesin de oldukça önemlidir.
- En az 6 ay boyunca anne sütü tüketimi ve sonrasında bebeğin doğru ek gıdalar ile zamanı geldikçe tanıştırılması da mikrofloranın doğru gelişimine katkı sağlamaktadır.
- Mümkün olduğunca antibiyotiklerden ve hazır mamalardan bebeği uzak tutmakta floranın korunmasında önemlidir.
- Çocuklar için geliştirilmiş probiyotik desteklerden veya prebiyotik ve probiyotik etkiye sahip besin gruplarına ek gıdada yer vermek gereklidir.