Karbonhidrat Kısıtlı Diyetlerde; Kabızlık
Yeni beslenme düzenine adaptasyon sürecinde kişiler kabızlık yaşayabilir.
Karbonhidrat kısıtlı diyetlerin; kilo kaybetme, kan şekerini ve kan basıncını dengeleme gibi pek çok olumlu etkisini hızla yaşamaya başlıyoruz. Bu olumlu etkilerle beraber bazı kişilerde kabızlık da gelişebiliyor. Kabızlık, vücudun yeni beslenme düzenine karşı adaptasyon sürecinde gösterdiği geçici bir reaksiyon olmakla beraber bazen kişileri rahatsız edebiliyor.
Bu durumunda yapılması gerekenler;
-Lif kaynaklarınızı arttırın; bu kabızlığın temel nedeni genellikle kişilerin daha önceki beslenme alışkanlıklarında tahılları lif kaynağı olarak kullanmalarından kaynaklanıyor. Yeni beslenme düzenlerinde yeterli lifli sebzelere (balkabağı, pırasa, soğan, sarımsak, pancar, tatlı patates ve enginar vs.) beslenmede mutlaka yer vermek gerekiyor.
-Yeterli magnezyum aldığınızdan emin olun; magnezyum yetersizliği, kabızlığın bilinen en temel nedenlerinden birisi. Kakao, avokado, yağlı tohumlar, keten tohumu, kabak çekirdeği ve chia tohumu, muz ve koyu yeşil yapraklı sebzeler magnezyumdan zengin gıdalardır. Ayrıca yetersizliğin besinle karşılanamayacağı durumda mutlaka uzman kontrolünde magnezyum takviyeleri kullanılmalıdır.
-Alkali beslenin; bir başka deyişle koyu yeşil yapraklı sebzelere sofralarınızda çok sık yer verin ve bol bol su tüketin.
-Su tüketiminizi arttırın; yeterli su tükettiğinizi anlamak için idrar renginizi kontrol edin. İdrarınızı açık renk görmeniz yeterli su tükettiğinizin işaretidir.
-Probiyotik tüketiminizi arttırın; turşu ve sirke gibi fermente ürünlerden alabileceğiniz iyi bakteriler bağırsaklarını düzenlemeye yardımcıdır. Fermente ürünlerin yeterli gelmediği durumda uzman kontrolünde probiyotik desteklerden faydalanılabilir.
-Tuvalette ayaklarınızı kaldırın; Alaturka tuvaletlerdeki pozisyonu klozette oluşturabilmek için ayaklarınızın altına küçük bir tabure koyun. Böylelikle bağırsak açılacak ve dışkı bağırsaklar içerisinde kolay hareket edecektir.
-Yeterli egzersiz yaptığınızdan emin olun; fiziksel egzersiz, bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesine yardımcıdır.