Meyve Tüketimi

Meyve Tüketimi

Meyvelerde Büyük Porsiyonlardan Kaçınılmalı Mı?

Büyük porsiyonlarda meyve tüketmek, yüksek früktoz içeriği nedeniyle sağlıklı olmayabilir.
 
Son yıllarda yapılan çalışmalar; früktoz – meyve şekeri tüketiminin çok artmasının kronik hastalıkların oluşumunda etkili olabileceğini ortaya koymuştur.
 
Früktoz; bal, meyve ve sebzelerde bulunan doğal bir şekerdir. Ayrıca endüstride de nişasta bazlı şeker (High Fructose Corn Syrup) olarak kullanılır. Küresel ısınma ile meyve ve sebzelerde bulunan früktoz miktarının artışı ve nişasta bazlı şekerin endüstri nedeniyle hayatımıza girişi ile dünya genelinde kişi başı früktoz tüketimi bundan 100 yıl öncesine kıyasla en az 4 kat arttı. Bu oranın batılı diyetle beslenen ülkelerde çok daha yüksek olduğu düşünülmekte.
 
Yüksek früktoz tüketiminin obezite, insülin metabolizması hastalıkları – diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalıkları, yüksek kan yağları seviyeleri, inflamasyon, ürik asit artışı ve karaciğer yağlanması ile ilişkili olduğu bilinmekte.
 
Früktoz bu kadar tehlikeli olmakla birlikte kontrollü meyve tüketimi vücuda pek çok antioksidan ve vitamin – minerali de kazandırmakta. Bu nedenle yapılması gereken şey kontrollü porsiyonlarla meyve tüketmek ve nişasta bazlı şekerden mümkün olduğunca uzak durmak.
 
Früktoz alımını günlük 1 veya 2 porsiyon (ki bu da 1 - 2 Avuç kadardır) meyve ile sınırlamak en doğru tercih olacaktır. Özellikle antioksidanlardan ve fonksiyonel yağlardan zengin meyveleri (hindistancevizi veya yaban mersini gibi) tercih etmek de yine doğru olacaktır.

 

Evde Uygulayabileceğiniz Pratik Tariflerim