Modern yaşamın getirdiği en büyük sorunlardan biriside kalitesiz uyku. Çalışma koşullarımız ve trafik gibi pek çok nedenle genellikle evimize geç saatlerde ulaşıyor ve hemen o gece kaç saat uyuyabileceğimizin hesabını yapıyoruz.
Gecede 6-9 Saatlik uykular önerilirken; pek çoğumuz için bu mümkün olamıyor. Fakat yapılan çalışmalar göstermekteki; 4 gece üst üste yeterli uyku alamamak insülin duyarlılığımızı %30 azaltıyor ki bu da insülin direnci olarak daha sonrasında karşımıza çıkıyor. Uykusuzluğun insülin üzerindeki bu etkisi kişilerin metabolizmasını etkileyerek;
Yağ hücrelerinin hacmini arttırıyor.
Tip 2 Diyabet riskini arttırıyor.
Gece açlığına neden oluyor.
Ki tüm bu sonuçlar da kilo artışı ve obeziteyi tetikliyor. Bu mekanizmada açlık merkezi hormonu Ghrelin ve tokluk merkezi hormonu Leptin görev alıyor. Yetersiz uyku, Ghrelin miktarını arttırırken, Leptini baskılamakta ve kişileri basit karbonhidrata düşkün hale getirebiliyor. Sonuç ise gece 00:30 buzdolabını açıp ekmek, makarna, kek, çikolata gibi basit karbonhidratlara saldırırken kendimizi bulmamız oluyor. Bu döngü her gece tekrarlandığında, fazla kalori alımının yanı sıra hormon dengesizlikler metabolizmanın yavaşlamasını da tetikliyor ve kilo artışı, Tip 2 Diyabet kaçınılmaz oluyor.
Bu nedenle gece de en az 6-9 saat uykuya önem verilmeli. Uyku kalitesini arttırmak için uygun oda sıcaklığı ve karanlık bir ortamda yardımcı olacaktır.