Sağlığın korunması ve kişinin kendi sağlığına sahip çıkması ve sağlık bilincini geliştirmesi ile mümkündür.
Düzenli Sağlık Takibi ile yaşamın her döneminde Yeterli ve Dengeli Beslenme temel unsurdur. Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve doğru zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Besin öğeleri gerekli miktarlarda alınamazsa yetersiz beslenme oluşur.
İnsanın, sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu öğelerin her birinden alma miktarı belirlenmiştir.Besinler gereğinden az veya çok alındığında, büyüme ve gelişme engellenir, sağlık bozulur.
Yeterli beslenenler; Sağlıklı bir görünüş,hareketli ve esnek bir beden,parlak cilt,sağlıklı ve gür saçlar,kuvvetli kaslar,ideal ağırlığa,berrak bir zihine ve güçlü bir bağışıklığa sahip olurlar.
Yetersiz ve dengesiz beslenme vücudun büyüme, gelişme ve normal çalışmasında aksaklıklara neden olacağından “yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir” diyebiliriz. Yetersiz ve dengesiz beslenen bir kişinin bağışıklık sistemi zayıflar, vücudu mikroplara karşı korumasız hale gelir. Dolayısıyla bu bireyler kolay hasta olurlar ve hastalıkları ağır seyreder. Ayrıca, herhangi bir besin ögesinin yetersiz alınması durumunda vücutta o besin ögesinin görevi yerine getirilemeyeceğinden vücut çalışması aksamakta ve hastalıklar baş göstermektedir. Dengesiz beslenme; insanın çalışma, planlama ve yaratma yeteneğini düşürür. Ekonomik bakımdan gelişmiş olmanın ilk şartı, insan gücünü üretimi arttırmak için kullanabilmektir. Sağlıklı insan üretken insandır. Sağlığın temeli de yeterli ve dengeli beslenme ile atılır.
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin etkilediği grupların başında bebek ve çocuklar, gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar, gebe ve emziren anneler, yaşlılar ve işçiler gelmektedir. Hemen her yaş grubunda şişmanlık ve bunun zemin hazırladı- ğı hastalıklar önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dengesiz beslenmenin nedenleri araştırıldığı zaman, beslenme bilgi eksikliğinin büyük önem taşıdığı görülmektedir. Bu bakımdan dengesiz beslenmenin önlenmesinde, BESLENME EĞİTİMİ VE SAĞLIKLI BESLENME BİLİNCİNİN KAZANDIRILMASI büyük önem taşımaktadır.